Storhamargata 2, 2317 Hamar Tlf: 91900090

Om bygget


Historien til Basarbygget

Den vakre og karakteristiske bygningen fra 1896 ligger i hjertet av Hamar. Den ble etablert der som en følge av Dovrebanens etablering gjennom Hamar. Bygningen er proppfull av historie. Her har man gått på kino, klippet seg, reparert sykkelen sin, kjøpt de første skiene, reparert skoene, og handlet varer fra regionen.

Helt fra starten, hvor Hamar Bazaraktieselskab etablerte Bazaren, har dette vært et hus for handel, liv og opplevelser. Her ble varer tatt i land for å selges i byen, og i en periode fungerte Basarbygningen som kjøttbasar. Med nærhet til Mjøsas bredd og gode havneforhold var det kort vei å få fraktet inn varer som kom via båt. Kundene kom ikke bare fra de nærmeste nabobygdene. Også folk fra Østerdalen, Feiring, Toten og Vardal hørte med til kundekretsen. Og den blomstrende handelen satte fart i byggeaktiviteten. Sammen med Jernbanebygningen som ligger i motsatt ende av Strandgata symboliserer disse to bygningene Hamars to kanskje viktigste funksjoner gjennom tidene, som kommunikasjonsknutepunkt og handelssenter.

Arkitektur og materialvalg

Da Hamar ble grunnlagt på midten av 1800 tallet var det tre som var det vanligste materialvalget. Likevel begynte det å bli sparsomt med trevirke på grunn av den store byggeaktiviteten og behovet for brensel. Enkelte gikk dermed så langt som å kjøpe skog på vestsida av Mjøsa for å sikre seg trevirke. I toårsperioden fra 1879-80 opplevde Hamar 4-5 store branner i byen der bortimot fire hele kvartaler brant ned. Dette gikk sterkt inn på befolkningen i Hamar, og på grunn av dette kom det en rekke nye bygningsforskrifter, særlig for de som bygde trehus.

For de som ville bygge i mur var teglstein det viktigste alternativet til byggemateriale. Teglsteinen var kostbar og etterspørselen var stor. Den var både solid og mer holdbar, den råtnet ikke, og viktigst av alt var den det eneste brannfaste byggematerialet. De lokale teglverkene hadde begrenset tilgang på råstoff, men da jernbaneforbindelsen til teglverkene på Romerike ble etablert i 1880 fikk teglsteinsarkitekturen sitt store gjennombrudd på Hamar.

Basarbygningen er tegnet av Engebret Soot som var stadsingeniør i Hamar. Han var også mannen bak en rekke andre staslige bygårder, blant annet Brannvakta i Grønnegata 70 (1897).

Basarbygningen er en avlang og symmetrisk bygning med et lett fremtrukket midtparti, to mellompartier og to markante sidepartier.

Det mest fremtredende ved bygningen er den rødbrune fargen med de hvite buene over vinduer og dører og utsmykningen i nedkant av taket. I begynnelsen var midtpartiet i bygningen en åpen søylehall, men senere og i forbindelse med restaureringsarbeidene ble det satt inn vinduer i fasaden.

Truet av rivning

Ikke skjønner vi det, men Basarbygningen har ved flere anledninger vært truet av rivning. Hovedsakelig grunnet dens plassering i byen og at den stod i vegen for veiutvidelse gjennom byen, men også av andre hensyn.

Basarbygningen har overlevd mange rivningstrusler. Hamars andre kino, Aktuell, hadde tilhold i Basarbygningen fra 1907.

Her har man hatt slakter, ulike butikker, utsalg og til og med leilighet har Basarbygningen huset.

Her har man tatt med seg dyr til dyrlegen, her har det kort og godt vært mange virksomheter, og diskusjonene har gått titt de siste 50 år om hva en skal fylle dette flotte huset med.

De siste åra før Basarbygningen ble restaurert, inneholdt den blant annet frisør, skomaker og Flengsrud sport, som drev sykkelbutikk med et viden kjent verksted.
I dag kan man si at vi satt bygget tilbake til det opprinnelig var tenkt, nemlig en type mathall. I vår versjon av denne, sikter vi oss inn på lokal mat og drikke av høy kvalitet med nordisk og økologisk profil.

Så langt det lar seg gjøre, benytter vi lokale leverandører og arbeidskraft av alle slag. I oppussingsfasen, har vi i fellesskap med Hamar kommune brukt lokale og svært dyktige håndverkere innen alle håndtverksfag. Som en liten anekdote, kan nevnes at det i 1962, ble foreslått å lage en kafe i bygget. «Cafe 1896» var det velklingende og foreslåtte navnet. Første driftsår i 2015 hadde restauranten Basarene nesten 60.000 besøkende gjester fra fjern og nær.

Vi håper vår kafé, restaurant og mikrobryggeri lar bygget komme til sin rett. Gjennom interiør- og designelementer med historie og lokalt opphav har vi ønsket å gi alle et sted for gode, ekte og ærlige opplevelser. Vi håper dere tar turen til oss og nyter atmosfæren i Basarbygningen eller ute i bakhagen når været tillater det.

Velkommen!

Foto:
Bilder er lånt av Fotoarkivet på Domkirkeodden.
Se flere bilder her: http://digitaltmuseum.no/search?owner_filter=HH&query=basarbygningen

Kilder:

  • B.Bækkelund, 1989. Hamars bygningshistorie. Hamar sentrum 1849-1930. Lokalhistorisk forlag, Espa.
  • Hedmarksmuseet, 1999: Byutvikling i Hamar, Arkitektur gjennom 150 år. Brumunddal
  • Irene B. Elvsvebakken, studentoppgave
  • https://no.wikipedia.org/wiki/Basarbygningen_(Hamar)